30 december 2013

Over wensen, mogelijkheden en dromen

De opiniemakers op twitter, linked in, blogs en in de kranten uitten afgelopen dagen hun kritiek op het product Liedboek Online.  Natuurlijk komt het voor dat een product dat nog maar kort op de markt is, nog niet volmaakt is. Bovendien is het bedoeld voor een zeer gevarieerde groep gebruikers en evenzovele gebruikssituaties. Er zal dus echt nog wel wat te wensen zijn. Daar staan we dan ook graag voor open. Gelukkig weten we ook dat er al veel gebruikers een goede start hebben gemaakt met het pakket. Ook zij laten ons weten welke wensen er leven voor verbetering en uitbreiding van het pakket met nieuwe slimme opties. Er is vlak voor kerst een inventarisatie van de wensen gemaakt uit alle vragen die bij de helpdesk van BV Liedboek zijn binnen gekomen. Daaruit is een prioriteitenlijst samengesteld en een ontwikkelplan (wat komt in welke versie). Meer nieuws hierover volgt in januari.

De actuele discussie op de sociale media richt zich ook op het licentiemodel. (Over de hoogte van het licentiebedrag zijn de meningen divers, maar daarover schreven we al eerder een blogpost.)
Men droomt nu van een constructie waarin meer rechthebbenden zich verenigen en er voor de gebruikers één 'all-you-can-sing'-licentie gecreëerd kan worden. Een interessant idee, waar we zeker over gaan nadenken. Begin januari gaan we bovendien een aantal opiniemakers uitnodigen voor een inhoudelijk gesprek, om hun wensen omtrent Liedboek Online goed door te nemen. Let wel: over de haalbaarheid van de licentiedroom is op dit moment nog helemaal niets met zekerheid te melden, want dit vergt afstemming tussen veel partijen en belangen. Weet wel dat we deze wens uiterst serieus nemen.



2 december 2013

Wegwijs in het Ordinarium

Leestip! Voor de zon- en feestdagen bevat het Liedboek een grote collectie vaste liturgische gezangen in allerlei soorten. Die beginnen bij lied 270. Dit is een eenvoudig gemeente-ordinarium, waarbij geen koor of voorzanger noodzakelijk is. Het is een toonzetting van de vaste liturgische gezangen volgens de Lutherse traditie.
Op de pagina daarvoor (p. 594) staan nog een paar hele nuttige aanwijzingen. Er is door de redactie namelijk gekozen voor het maken van subrubrieken (alle kyrie's, gloria's, etc. bij elkaar). In het overzicht staan de verwijzingen naar de bij elkaar horende delen van het ordinarium netjes bij elkaar genoemd. Bijv. het ordinarium van Frits Mehrtens (299a, 339a, 404a en 408a), Ignace de Sutter , de zogeheten 'Vogelmis' van Willem Vogel (299d, 339c, 402a, 404d en 408d). Handig om eens even te bestuderen!